Karkówka po cygańsku jest przepisem, który koniecznie trzeba znać. Jest to sposób na miękką i aromatyczną karkówkę, która zachwycie niejednego mięsożercę. Mimo że trzeba do jej przyrządzenia wielu składników to jednak wysiłek włożony w jej przygotowanie jest tego wart. Jak zatem ją przygotować?
Składniki:
Ziemniaki trzeba pokroić w grubsze plasterki. Ziemniaki smarujemy marynatą, którą trzeba przygotować wcześniej. Jej składniki to olej, przyprawa do gyrosa, miodu, piwa. Tą samą marynatę używamy także do mięsa nieco później.
Cebulę trzeba pokroić w grubsze półpierścienie. Cebulę wykładamy na ziemniaki. Boczek kroimy w plasterki i kładziemy na cebulę.
Na przygotowane warzywa, trzeba wyłożyć zamarynowane mięso.
Następnie po raz kolejny wykładamy na blachę ziemniaki, cebulę oraz boczek i karkówkę.
Tak przygotowane składniki trzeba umieścić w piekarniku. Jednak by to zrobić trzeba przykryć warzywa i mięso folią aluminiową. Piekarnik trzeba nastawić na 200 stopni Celsjusza i piec wszystko przez 60 minut.
Kiedy mięso będzie się piekło, czas przygotować sos. Sos do karkówki po cygańsku trzeba przygotować z czosnku oraz śmietany i ulubionych przypraw.
Przygotowany sos trzeba dodać do mięsa kilka minut przed zakończeniem procesu pieczenia. Sos musi nieco zbrązowieć. Wtedy można piekarnik wyłączyć i wyjąć karkówkę.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.