Oto przepis dla prawdziwych miłośników kuchni cygańskiej: soczysta karkówka z ziemniakami i aromatycznymi przyprawami.

Karkówka to ulubione mięso fanów grilla. Jednak karkówkę można przygotować nie tylko na jeden sposób.

Karkówka po cygańsku jest przepisem, który koniecznie trzeba znać. Jest to sposób na miękką i aromatyczną karkówkę, która zachwycie niejednego mięsożercę. Mimo że trzeba do jej przyrządzenia wielu składników to jednak wysiłek włożony w jej przygotowanie jest tego wart. Jak zatem ją przygotować?

Jak przygotować karkówkę po cygańsku?

Składniki:

  • 1.5 mięsa
  • 2kg ziemniaków
  • pół szklanki piwa
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka miodu
  • 200g śmietany 18%
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawy- świeża pietruszka, przyprawa do gyrosa
  • 100g boczku

Wykonanie:

Ziemniaki trzeba pokroić w grubsze plasterki. Ziemniaki smarujemy marynatą, którą trzeba przygotować wcześniej. Jej składniki to olej, przyprawa do gyrosa, miodu, piwa. Tą samą marynatę używamy także do mięsa nieco później.

Cebulę trzeba pokroić w grubsze półpierścienie. Cebulę wykładamy na ziemniaki. Boczek kroimy w plasterki i kładziemy na cebulę.

Na przygotowane warzywa, trzeba wyłożyć zamarynowane mięso.

Następnie po raz kolejny wykładamy na blachę ziemniaki, cebulę oraz boczek i karkówkę.

Tak przygotowane składniki trzeba umieścić w piekarniku. Jednak by to zrobić trzeba przykryć warzywa i mięso folią aluminiową.  Piekarnik trzeba nastawić na 200 stopni Celsjusza i piec wszystko przez 60 minut.

Kiedy mięso będzie się piekło, czas przygotować sos.  Sos do karkówki po cygańsku trzeba przygotować z czosnku oraz śmietany i ulubionych przypraw.

Przygotowany sos trzeba dodać do mięsa kilka minut przed zakończeniem procesu pieczenia. Sos musi nieco zbrązowieć. Wtedy można piekarnik wyłączyć i wyjąć karkówkę.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!