Wiedeńska karkówka czosnkowa: Mięso rozpływające się w ustach z doskonałym sosem – Koniecznie warto spróbować.

Mamy dla Ciebie ten fantastyczny przepis na pyszną pieczoną wieprzowinę.

Ta karkówka po wiedeńsku jest nie tylko fantastycznie soczysta, ale i wyjątkowo smaczna. Gorąco polecam ten przepis wszystkim! Ten fantastyczny przepis na pyszną wieprzowinę pieczoną w piekarniku otrzymałam od mojej przyjaciółki.

Składniki:

  • Karkówka (1,2 kg)
  • sól (1 łyżeczka)
  • czarny pieprz
  • papryka (1 łyżeczka)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego
  • 4-5 dużych ząbków czosnku

Przystawka:

  • Ziemniaki

Przygotowanie:

Umyj kawałek mięsa i pozwól mu trochę odsączyć.

Następnie delikatnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój mięso na plastry o grubości około 3 cm. Nie ma potrzeby ubijania mięsa, ale przyzwyczajam się do „masowania rękoma” trochę po przyprawieniu.

Smarujemy więc mięso z obu stron solą i pieprzem. Dodamy również słodką czerwoną paprykę. Dodaj przyprawy i sól do swoich upodobań, ale polecam mniej.

Ewentualnie posmakuj później. Jeśli chcesz, możesz również dodać inne przyprawy lub szczyptę ostrej papryki. Doprawione mięso również mieszamy z olejem. Wstępnie mieszamy 1 ząbek sprasowanego czosnku z olejem, marynujemy w ten sposób przez co najmniej 1 godzinę.

Następnie wykładamy na blachę.

Zakrywamy folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut. Następnie ściągamy folię i dalej pieczemy.

W razie potrzeby polewać podczas pieczenia. Jako idealny dodatek wybieramy ziemniaki – pieczone, gotowane lub duszone. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!