Uwielbiana przez gości i domowników. Pikantna marynowana kapusta -Moja najlepsza surówka do obiadu.
108
Kiszona kapusta to częsty dodatek do obiadu, niemal w każdym domu. Jest nie tylko pyszna, ale również bogata w witaminę C.
Swoich zwolenników ma nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na kapustę w wersji pikantnej. Jeżeli lubisz delikatnie ostre potrawy, albo szukasz urozmaicenia już oklepanych domowych obiadów to musisz jej spróbować!
Składniki:
4 marchewki
2kg białej kapusty
1l wody
100g cukru
4 ząbki czosnku
papryczka chili
2 łyżki soli
10 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
5 goździków
100ml octu
100ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy, a następnie siekamy tak jak najbardziej lubimy. Obraną marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach.
Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy na cienkie plasterki lub w drobną kostkę. Do rondla wlewamy wodę, wsypujemy cukier, sól, liście laurowe oraz goździki. Doprawiamy wszystko pieprzem wedle uznania, a następnie gotujemy.
Po ugotowaniu marynaty, zdejmujemy ją z ognia i odkładamy do ostudzenia. Kiedy ostygnie dodajemy ocet i olej lub oliwę z oliwek. Kapustę, marchewkę, ostrą paprykę i czosnek wkładamy do miski. Mieszamy i zalewamy marynatą.
Całość przykrywamy, np. talerzem i kładziemy na nim jakiś ciężki przedmiot. Odkładamy do lodówki na 24h.
W sezonie można użyć młodej kapusty, dzięki czemu całość będzie gotowa do zjedzenia jeszcze szybciej. Nasza przekąska może być długo przechowywana w lodówce bez obaw, że się zepsuje. Smacznego!