Słynny kapuśniak po ukraińsku – Gdy tylko goście jej posmakują, będą chcieli dokładkę.

Kapuśniak to tradycyjna słowiańska potrawa przygotowywana w wielu rodzinach. Wszyscy uwielbiają tę aromatyczną zupę. W końcu ma bardzo bogaty smak: lekko kwaśny i jednocześnie słodkawy.

Z takiego pierwszego dania będą zachwyceni zarówno dorośli, jak i dzieci. W końcu wybredne dzieci nawet nie poznają, że jedzą kapustę. A jeśli gotujesz kapuśniak po ukraińsku, to krewnych trzeba będzie od niego odciągnąć za uszy.

Kapuśniak ukraiński: wskazówki

Kapusta kiszona bardzo lubi tłuste mięso. Tę zupę najlepiej gotować z żeberkami wieprzowymi. Wtedy pierwsze danie wyjdzie szalenie smaczne i pachnące. To jest powód, dla którego lepiej od razu gotować jak najwięcej. Dlatego przygotowaliśmy przepis na kapuśniak na 5-litrowy garnek.

Składniki:

  • 700 g żeberek wieprzowych
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 80 g proso
  • 150 g cebuli
  • 150 g marchewki
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Najpierw pokrój żeberka.

Wysyłamy mięso do ugotowania. Sól bulion. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju słonecznikowym, aż będzie przezroczysta.

Marchewki pocieramy na grubej tarce. Wysyłamy do cebuli i smażymy przez kolejne 5-7 minut. Kapustę wycisnąć i pokroić. Dodaj do warzyw. Dusić na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę na patelnię. Dokładnie wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut. Kasza jaglana umyć ciepłą wodą. Następnie napełnij wrzącą wodą i odstaw na 25-30 minut.

Ziemniaki myjemy i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę.

Sól i pieprz bulion. Dodaj do tego ziemniaki. Wsyp kaszę jaglaną na patelnię, gdy ziemniaki będą prawie gotowe. Następnie dodaj warzywa. Gotuj przez kolejne 10 minut. Dodaj liść laurowy, posiekany czosnek i zdejmij z ognia.

Kapuśniak ukraiński należy podawać z kwaśną śmietaną. Możesz również dodać koperek, jeśli chcesz. Napisz nam w komentarzach, czy przygotowujesz to pierwsze danie: z kiszonej kapusty czy ze świeżej kapusty.

error: Treść zabezpieczona !!