
Robię do bezpośredniego spożycia i do przechowywania w lodówce. Wystarczy przełożyć sałatkę do słoików i przechowywać w lodówce. Wytrzyma 2 tygodnie i nie straci swojej chrupkości.

Jest naprawdę wyjątkowo smaczny i orzeźwiający – idealny dodatek do każdego mięsa, nawet jako przysmak. Ten wspaniały przepis dostałam od hotelu w Niemczech, w którym pracowałam przez lata, dlatego w domu nazywamy go „sałatką niemiecką”.



Paprykę i cebulę pokroić w paski. Oczyść i zetrzyj marchewkę. Kapustę również kroimy na małe kawałki.

Sól, dodaj kminek i dokładnie wymieszaj. Przygotujmy dressing: zagotuj wodę w garnku, w którym zmieszaliśmy cukier i ocet.

Po wyciskaniu sałatki tą marynatą przykryj ją. Od razu zamykamy salaterkę – idealnie nadaje się do tego miska z odpowiednią pokrywką – żeby dobrze się trzymała. Pozwól mu całkowicie ostygnąć w misce.

Następnie polać 1 łyżką oliwy z oliwek i przełożyć do szklanek, również polać dressingiem. Tak postępujemy, jeśli chcemy sałatkę również na później.

Pozostaw na co najmniej 30 minut do natychmiastowego spożycia. Sałatki nie sterylizujemy w słoikach, nie robimy z nią nic innego – po prostu wkładamy do lodówki.

Recover your password.
A password will be e-mailed to you.