Pieczone kanapki z kiełbasą, pomidorami i serem. Błyskawicznie znikają z talerza.

Pieczone kanapki z kiełbasą, pomidorami i serem – procedura przygotowania

Niezależnie od tego, czy jesteś na przyjęciu, czy siedzisz z przyjaciółmi, po prostu oglądasz telewizję lub zabierasz ją ze sobą na przekąskę, pokochasz te pieczone kanapki. Co więcej, ich przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 10 minut.

Składniki

  • chleb – 10 skibek
  • szynka, kiełbasa lub inna wędlina – 150 g
  • pomidory – 2 szt
  • czerwona papryka – 1 szt
  • ser – 150 gr
  • zielone zioła – do smaku
  • majonez – 3 łyżki
  • ketchup, musztarda lub inny ulubiony sos – 1 łyżka (opcjonalnie)
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku

Przygotowanie

Salami lub inny rodzaj kiełbasy pokroić w drobną kostkę. Zrób to samo z czerwoną papryką (lub użyj połowy czerwonej i połowy żółtej lub pomarańczowej, aby uzyskać lepszy kontrast kolorów) i pomidorów.

Ser grubo zetrzeć, drobno posiekać świeżą pietruszkę lub inne zielone zioła i włożyć wszystkie składniki do salaterki. Posyp je odrobiną soli i pieprzu, dodaj dwie lub trzy łyżki majonezu i wedle uznania łyżkę ketchupu lub innych ulubionych sosów.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Pokrój pokrywkę na plastry i rozsmaruj na nich przygotowane nadzienie, które dobrze rozsmarujesz na całej powierzchni kanapek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz je przez około 10 minut.

Następnie posyp je tartym serem i włóż z powrotem do piekarnika, aby dokończyły pieczenie przez kolejne 2 do 5 minut, aby ser roztopił się na powierzchni i zrobił się lekko złocisty. Wyjmij upieczone kanapki z piekarnika, pozwól im nieco ostygnąć i podawaj.

error: Treść zabezpieczona !!