Znakomity i chrupiący kalafior – jest naprawdę przepyszny, robię go 2 razy w tygodniu. Oto przepis.
350
Znakomity i chrupiący kalafior, który jest bardzo aromatyczny, miękki w środku i niezwykle chrupiący na zewnątrz. Będzie to świetny dodatek do mięsa, ale też genialnie sprawdzi się jako samodzielne danie np. na ciepłą, lekką kolację.
Potrzebujesz:
1 kalafior
1 szklanka wody
110g mąki pszennej
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczka papryczek chili
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
2 jajka
15 ml mleka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kalafior umyj i pokrój na większe kawałki.
Teraz wlej 200 ml wody na głębszą patelnię lub do garnka i pozwól jej się zagotować.
Włóż do niej plastry kalafiora i gotuj przez 7-8 minut .
Przygotuj mieszankę do obtoczenia warzyw. W jednej misce wymieszaj sypkie składniki.
W innej misce ubij jajka z mlekiem. Kalafior obtocz najpierw w mącę, następnie w jajka i ponownie w suchej mieszance.
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionym sosem.