Domowe bułki zachwycają zapachem i są nieporównywalnie lepsze w smaku od sklepowych. Idealne do pracy, szkoły. Przepis.

Przepyszne mini bułeczki, idealne na śniadanie. Po pierwszym kęsie nie będziesz chcieć jeść niczego innego. Ich delikatności i aromatycznemu nadzieniu nikt się nie oprze. Po prostu delicious. 

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 25 g masła
  • 120 g jogurtu
  • 60 ml wody
  • 1 białko jajka
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • serek kanapkowy (serek topiony)
  • zioła do nadzienia
  • żółtko
  • 1 łyżeczka oleju do posmarowania wypieków
  • sezam do posypania

Przygotowanie

Przełóż jogurt do miski, wlej wodę oraz olej, dodaj sól, cukier, białko jajka i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do wymieszanych składników dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, następnie wymieszaj.

Dodaj miękkie masło i całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto włóż do miski i trzymaj po przykryciem przez 10 minut.

Gdy ciasto rośnie posiekaj zioła, dodaj do serka i wymieszaj. Ciasto wyłóż i uformuj go w długi wałek, następnie podziel na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulkę.

Każdą kulkę rozwałkuj w kształcie okręgu, zrób nacięcie do połowy i wyłóż nadzienie. Ciasto zawijaj w stronę nacięcia do powstania małej bułeczki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej przygotowane bułeczki. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z olejem i na koniec posyp sezamem.

Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut, aż bułeczki się zarumienią.

Wyłóż na talerz i ciesz się pysznymi bułeczkami. Smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona !!