Do przygotowania jogurtu możemy użyć mleka z marketu. Zacznij od napełnienia rondla mlekiem o temperaturze pokojowej. Czekaj aż mleko zacznie wrzeć na średnim ogniu, następnie gotuj przez 15 minut. Ściągnij mleko z ognia i wlej je do słoiczków. Mleko powinno ostudzić się do 45 stopni.
Aby kontrolować temperaturę, użyj termometru kuchennego. Kolejny krok to zebranie po 1 łyżce mleka ze słoików i odłożenie ich do innego naczynia. Następnie dodaj do niego drożdże i dokładnie wymieszaj. Gdy drożdże się rozpuszczą, rozłóż masę w każdym ze słoiczków.
Później nakryj je ręcznikami papierowymi i przykryj pokrywkami. Nie trzeba ich dokręcać. Słoiki należy utrzymywać w cieple, dlatego warto przykryć je ręcznikami i zostawić na noc. Rano jogurt będzie gotowy. Należy pamiętać, aby przechowywać go w lodówce.