Zaskocz domowników tym pysznym mięsem po japońsku. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Lubisz potrawy z dalekiego wschodu? Dzisiaj zapraszamy na coś wyjątkowego!

Smażone mięso wieprzowe w prawdziwie japońskim stylu w przepysznej marynacie sojowej. Mięso wychodzi soczyste, a na jego wierzchu powstaje przepyszna skórka. Wypróbuj nasz przepis i nie zapomnij podzielić się swoją opinią.

Składniki

  • mięso wieprzowe (600 g)
  • czosnek (2 ząbki)
  • sos sojowy (6 łyżek stołowych)
  • olej słonecznikowy (2 łyżki stołowe)
  • cukier (1 łyżeczka)
  • skrobia ziemniaczana (1 łyżka)
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, imbir, kolendra, pieprz, sól

Przygotowanie

Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj z przyprawami, cukrem, sosem sojowym oraz skrobią.

Mięso umyj pod bieżącą wodą i pokrój na plasterki średniej wielkości. Każdy z nich należy ubić tłuczkiem i zalać przygotowaną marynatą. Mięso chowamy do lodówki na 3 godziny.

Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy nasze mięso w marynacie. Plastry smażymy do czasu, aż uzyskają złoty kolor.

Do mięsa można dodać gotowane lub pieczone ziemniaki, ryż i sałatkę z warzyw. Pamiętaj, aby nie bać się eksperymentować w kuchni. Życzymy smacznego! 

error: Treść zabezpieczona !!