Jedz więcej jajek: poprawiają wzrok, zapobiegają zawałom serca, usuwają kilogramy, chronią mózg i…

Kiedyś baliśmy się ze wszystkich stron, że jajka szkodzą naszej wątrobie i są pełne niezdrowego cholesterolu.

To był powód, dla którego wiele osób wyeliminowało jajka ze swojej diety lub całkowicie je wykluczyło. Jednak najnowsze wyniki badań mówią coś zupełnie odwrotnego – podkreślają jaja jako zdrowy i bardzo korzystny dla zdrowia składnik.

Jednak najnowsze wyniki badań mówią coś zupełnie odwrotnego – podkreślają jaja jako zdrowy i bardzo korzystny dla zdrowia składnik. Jeśli nie cierpisz na konkretną alergię lub inną chorobę, przez którą musisz wykluczyć jajka ze swojej diety, przeczytaj, dlaczego warto je regularnie spożywać , oczywiście o ile nie cierpisz na określone problemy zdrowotne lub alergie.

Oto niesamowite efekty dla Twojego organizmu:

Jajka to jeden z najbardziej pożywnych produktów spożywczych – są bogate w białko, dobre tłuszcze, witaminy i minerały.

Jedno duże jajko zawiera:

  • Ryboflawina
  • Witamina b12
  • Kwas pantotenowy
  • Kwas foliowy
  • Inne witaminy:

W ramach zbilansowanej diety jaja dostarczają nam także kilku innych ważnych witamin, ale w mniejszych ilościach, a mianowicie witaminy A, witaminy D, witaminy K, witaminy B6, witaminy E i tiaminy.

Twój mózg jest chroniony przez cholinę

Fosfolipidy, które zapewniają prawidłową komunikację komórek mózgowych, składają się z choliny. Udowodniono klinicznie, że ta konkretna witamina jest najważniejszym materiałem budulcowym mózgu. Jeśli będziesz jeść 2 jajka dziennie, Twoje ciało otrzyma wystarczającą ilość tego składnika odżywczego. Niedobór choliny prowadzi do problemów z pamięcią, uwagą i innymi funkcjami poznawczymi.

Będziesz mieć silniejszą odporność

Jajka są bogate w selen, substancję wzmacniającą układ odpornościowy i regulującą aktywność hormonalną tarczycy. Nawet spożywanie 1 jajka dziennie będzie miało pozytywny wpływ na zwiększenie odporności organizmu.

Dzięki luteinie Twój wzrok poprawi się

Nowe badania wykazały, że jaja kurze są bogate w luteinę. Substancja ta odpowiada za jasne i ostre widzenie. Brak luteiny powoduje, że w tkankach oka kumulują się destrukcyjne zmiany i wzrok ulega nieodwracalnemu pogorszeniu.

Witamina D pomaga organizmowi wchłaniać wapń

Jeśli zaoferujesz komuś możliwość wypicia łyżki oleju rybnego lub 2 jajek na twardo , zdecydowana większość woli jajko. Zwłaszcza jeśli stwierdzą, że zawartość witaminy D w obu przypadkach jest taka sama. Witamina D pomaga wapniu lepiej wchłaniać i wzmacniać kości i zęby.

Kompleks witamin z grupy B chroni skórę, włosy i wątrobę

Biotyna, witamina B12 i strawne białka odżywcze przyczyniają się do wzmocnienia włosów i skóry. Fosfolipidy zawarte w jajach kurzych wspomagają eliminację toksyn z wątroby. Zmniejszy się ryzyko chorób układu krążenia

Wbrew wcześniejszym opiniom, nowe badania wykazały, że cholesterol z jajek jest równoważony przez fosfatydy, dzięki czemu nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Hamuje także produkcję cholesterolu w organizmie. Ponadto jaja zawierają kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów, zmniejszając tym samym ryzyko chorób układu krążenia.

Zaczynasz tracić na wadze

Naukowcy doszli do wniosku, że jeśli połączysz dietę niskokaloryczną ze spożywaniem 2 jajek na śniadanie, schudniesz dwa razy szybciej. Takie śniadanie doskonale nasyci i dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów .

Ryzyko zachorowania na raka jest zmniejszone

Cholina, tak niezbędna dla mózgu, zmniejsza również ryzyko raka. Według wyników badania, u kobiet, których codzienna dieta zawierała jajka, ryzyko zachorowania na raka piersi zmniejszyło się o 18%.

Przydatne przy planowaniu dzieci

Witaminy z grupy B biorą udział w produkcji hormonów płciowych. Witamina B9 ma również inną nazwę: kwas foliowy. Z jego pomocą powstają czerwone krwinki niezbędne do odżywiania płodu i zmniejsza się ryzyko upośledzenia umysłowego dziecka. Dlatego witamina B9 jest niezbędna kobietom planującym ciążę. 1 jajo kurze zawiera 7,0 mcg tej witaminy.

Proces starzenia ulega spowolnieniu

Wynika to wyraźnie z badań holenderskich naukowców. U 87% kobiet w wieku od 35 do 40 lat zniknęły plamy starcze, a skóra stała się jasna. U mężczyzn nastąpiło znaczne wygładzenie zmarszczek wokół oczu.


error: Treść zabezpieczona !!