Kiedy spróbujesz tego sposobu, napewno nie wrócisz do klasycznego gotowania w garnku: Dżem jabłkowy bez gotowania.

Znakomity dżem z pieczonych jabłek, idealny jako dodatek do wypieków, bułeczek i deserów! Spróbowałam go parę lat temu i od tego czasu przyrządzam dżem jabłkowy tylko w ten sposób. Nie trzeba mieszać, nie trzeba stać przy piecu i smakuje naprawdę fantastycznie!

Potrzebujesz:

  • 2 kg jabłek
  • 0,5 kg cukru pudru
  • 3 łyżki octu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 łyżki rumu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200-250 stopni.

Umyte jabłka poćwiartuj, pozbądź się pestek. Włóż do formy i wlej ocet. Wymieszaj i wstaw na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200-250 stopni. Nie mieszaj owoców podczas pieczenia. Wyjmij blachę z piekarnika i posyp równomiernie 0,25 kg cukru. Wstaw z powrotem do piekarnika na 15 minut. Dodaj 0,25 kg cukru. Włóż do piekarnika na kolejne 15-20 minut.

Zawartość blachy włóż do 3-litrowego garnka. Dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu i 4 łyżeczki rumu. Wymieszaj blenderem zanurzeniowym do wymaganej konsystencji. Gorącym dżemem napełnij słoiki. 

Zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i ostudź. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!