Przepis, która powinna znać każda gospodyni: Jabłecznik w 15 minut – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.
115
Zacznij od sporządzenia kremu budyniowego. Jajko, skrobię i cukry wymieszaj z niewielką ilością mleka w garnku.
Wlej pozostałe mleko i starannie wymieszaj całość. Podgrzej mieszankę na piecu, doprowadź do wrzenia i mieszaj, aż uzyskasz gęsty krem. Zdejmij go z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Następnie przygotuj ciasto.
Utrzyj jajka i cukier, po chwili wlej mleko. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewaj do masy.
Owoce umyj, obierz i pokrój na małe kawałki.
Formę do pieczenia o wymiarach ok. 18×24 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż pergaminem. Rozłóż w niej równomiernie cząstki jabłek.
Wylej na owoce ciasto i wyrównaj. Ostudzony krem umieść w szprycy i wyciskaj go na ciasto, tworząc ozdobną kratkę.