Ciasto Pijany Izydor: Zapomnij o ubijaniu śmietany na parze – Smak jest tak wspaniały, że będziesz błyszczeć nią na Wielkanoc.
Ciasto
Nadzienie orzechowe
Krem
Najpierw ubijamy żółtka z cukrem.
Następnie dodajemy orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ubij białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Kładziemy papier do pieczenia na blasze do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.
Nadzienie orzechowe przygotowujemy mieszając orzechy, cukier, rum i wanilię. Odstaw na chwilę. Po upieczeniu i schłodzeniu ciała nacieramy talerz dżemem i równomiernie nakładamy nadzienie.
Przygotowanie kremu ucieszy mniej doświadczone gospodynie, ponieważ nie trzeba go ubijać na parze. Budyń po prostu gotujemy z mleka, żółtka, cukru, złotej kolby i kakao. Niech budyń ostygnie do temperatury pokojowej, przykryty folią spożywczą, aby na wierzchu nie tworzyła się skórka. Następnie ostrożnie ubijamy w nim masło.