Mikstura imbirowa wspomagająca odchudzanie

Choć imbir kojarzyć się może większości ze składnikiem dodawanym do potraw, okazuje się, że jego właściwości są nieocenione w medycynie naturalnej.

Imbir nie tylko podbija smak potraw nadając im lekkiej ostrości i wyrazistego smaku, ale także posiada właściwości wspomagające walkę z przeziębieniem. Spożywany profilaktycznie wzmacnia układ odpornościowy, co zapobiega chorobom.

Oprócz właściwości antywirusowych i przeciwzapalnych, imbir wykazuje właściwości wspomagające odchudzanie, dlatego jest głównym składnikiem mikstury, dzięki której możliwe jest zrzucenie zbędnych kilogramów.

Poniżej przedstawiono przepis, według którego można przyrządzić wspomnianą miksturę. Regularne jej picie pozwoli uzyskać wyśnioną sylwetkę.

Potrzebne składniki:

  • 150 – 200 gramów miodu,
  • 1 sztuka cytryny,
  • 300 – 350 gramów korzenia imbiru

Sposób przygotowania:

Początkowo należy dokładnie opłukać korzeń imbiru i go oczyścić, a następnie drobno posiekać. Następnie należy wyczyścić cytrynę, usunąć pestki z jej środka i również drobno pokroić. Tak przygotowane składniki należy zblendować bądź przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Ze składników ma powstać gładka masa, do której należy dodać miód. Wszystko należy ze sobą wymieszać i przełożyć do szczelnego, najlepiej szklanego pojemnika. Przygotowaną miksturę należy przechowywać w lodówce.

Imbirową miksturę należy spożywać codziennie, jedząc łyżkę przygotowanego przecieru samodzielnie lub dodając do napoju, przykładowo do herbaty.  Szczególną ostrożność podczas spożywania imbiru powinny zachowywać osoby borykające się ze wrzodami żołądka lub podobnymi schorzeniami.

Aby cieszyć się efektami odchudzania, oprócz spożywania opisanej mikstury należy zwracać uwagę na kaloryczność spożywanych posiłków podczas dnia.


error: Treść zabezpieczona !!