Nie ma nic smaczniejszego niż świeży i gorący chleb. Przygotuj go sama. Przepis.

Przepis na błyskawiczny i pyszny chleb, który jest najlepszy do spożycia na następny dzień.

Składniki:

  • 5 szklanek mąki chlebowej – około 600-700 g
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z łyżeczką cukru i solą.

Drożdże należy rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie o temperaturze pokojowej.

Do mąki dodajemy olej i dokładnie mieszamy.

Następnie ugniatamy ciasto.

Ciasto układamy na podsypanej mąką desce.

Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Jedną część zwijamy owalnie, a resztę ciasta zostawiamy płaską.

Końce ciasta tniemy w paseczki.

Przekładamy paseczki i owijamy je wokół reszty ciasta.

Ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia.

Ciasto okrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15-30 minut, następnie roztrzepujemy jedno jajo.

Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza przez około 25 minut.

Następnie wyjmujemy chleb, czekamy, aż ostygnie i spożywamy ze swoimi ulubionymi składnikami. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!