Idealny biszkopt bez użycia proszku do pieczenia: Dzięki niemu odniesiesz sukces za każdym razem.

Przygotuj ten puszysty miękki biszkopt, który będzie świetną bazą do Twojego ciasta lub innych deserów.

Nie potrzebujesz nawet proszku do pieczenia, nie musisz nawet oddzielać żółtek od białek i ubijać piany. Wszystko jest bardzo proste, a efekt doskonały!

Składniki:

Ilość na formę o rozmiarze 20 – 22 cm

  • 6 jajek
  • 180 g cukru pudru
  • 1/2 l waniliny
  • 180 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 60 ml mleka
  • 60 ml oleju roślinnego

Jeśli potrzebujesz przygotować inny rozmiar, dołączamy małą wskazówkę:

Liczba jaj na rozmiar formy

  • W formie 16 – 17 cm – 3 jajka
  • W formie 18 – 19 cm – 4 jajka
  • W formie 20 – 21 cm – 5 jaj
  • W formie 22 – 23 cm – 6 jaj
  • W formie 24 – 25 cm – 7 jaj
  • W formie 26 – 28 cm – 8 – 9 jaj

Na 1 jajko potrzebujesz:

  • 30 g cukru pudru
  • 30 g mąki pszennej
  • 10 ml mleka
  • 10 ml oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 1/4 – 1/2 litra waniliny

Przygotowanie:

Wbijamy jajka do głębszej miski. Dodaj szczyptę soli, najpierw ubij na niskich obrotach. Stopniowo nieznacznie zwiększaj prędkość.

Podczas ubijania dodajemy cukier kryształowy w dwóch etapach, do którego mieszamy wanilinę. Ubijamy w gęstą białą piankę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, którą lekko rozcieramy szpatułką, aby w cieście nie było grudek.

Mleko wymieszać w osobnej misce z olejem, dodać trochę przygotowanego ciasta. Wymieszać, a następnie wmasować łopatką do reszty ciasta w resztę ciasta.

Formę wyścielamy papierem do pieczenia, od spodu owijamy folią. Wlej ciasto. Za pomocą szpikulca wymieszać ciasto od środka na zewnątrz. Rozgrzej piekarnik do 160 °C.

Formę wkładamy do głębszego talerza, do którego wlewamy trochę wody. Pieczemy około 1,5 godziny. Po upieczeniu robimy test na szaszłyki, gdy ciasto jest mocno rozgotowane, zostawiamy je do ostygnięcia w formie. Następnie wyrzucamy biszkopt z formy na kratkę i wyjmujemy papier do pieczenia.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!