Wspaniały gulasz z piekarnika – Kładziesz wszystkie składniki na blasze do pieczenia i cieszysz się świetnym smakiem.
127
W naszej rodzinie wszyscy jesteśmy wielkimi fanami gulaszu i to na różne sposoby.
Ponieważ przygotowanie tego posiłku jest stosunkowo długie i pracochłonne, szukałam sposobów, aby to ułatwić. Teściowa doradziła mi ten wspaniały przepis, który nie jest czasochłonny. Przyrządzam go w piekarniku i po chwili mogę cieszyć się rezultatem. Gulasz jest przepyszny, a za ten przepis jestem wdzięczna do dziś.
Składniki:
1,5 kg mięsa – wołowina lub wieprzowina
3 duże cebule
5 ząbków czosnku
2 kostki bulionu (wołowego)
1 słoik koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżeczki słodkiej papryki
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 kawałki zielonego pieprzu drobno posiekane
1,5 l wody
sól dla smaku
majeranek do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
Opcjonalnie:
groszek
marchewka
Przygotowanie:
Mięso umyć i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Przygotuj blachę do pieczenia z pokrywkąx.
Włożyć do niej mięso, cebulę, czosnek i wszystkie inne składniki. Włożyć 2 kostki bulionu w całości. Na koniec zalać wodą i wymieszać. Następnie przykryj blachę do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez około 90 minut. Długość gotowania zależy od wybranego mięsa, ale także od piekarnika.
Podawać z pieczywem, kluskami lub innym ulubionym dodatkiem do smaku. Życzymy smacznego! 🙂