Duszona kapusta to tradycyjne słowiańskie danie przygotowywane najczęściej z czerwonej lub białej kapusty. Je się ja na kilka sposobów: albo samą, albo jako dodatek do obiadu czy innego dania. Świetnie uzupełnia kaszę, ziemniaki, mięso, stąd jeszcze większa jej popularność.
Przede wszystkim jest to naturalny probiotyk – mówi się tak ponieważ wzmacnia ona odporność. Jest też ważnym składnikiem w przypadku normalizacji poziomu cholesterolu we krwi, poprawia działanie układu nerwowego, czy jest nośnikiem wiele mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Przejdźmy zatem do tego jak dobrze wybrać kapustę w sklepie i jak ją prawidłowo dusić.
Drobno posiekane cebulę z marchewką podsmażyć na patelni z tłuszczem aż uzyskają złoty kolor. Pokrojoną wcześniej kapustę dodać na patelnie, podsmażyć jeszcze około 5 minut, po tym czasie dolać niewielką ilość wody, oraz dorzucić pomidory, czy pastę pomidorową.
W przypadku młodej kapusty wystarczy ją dusić przez 15 minut, w innym wypadku około 40 minut.
Danie można jeść zimne lub gorące, można też doprawić ziołami lub śmietaną.
Tę kapustę można dusić bez innych warzyw, wystarczy posolić, popieprzyć i dodać odrobinę gałki muszkatołowej, odrobinę octu oraz dodać odrobinę oleju. Tak przygotowana kapustę można przyprawić jeszcze ketchupem lub sosem pomidorowym.