Kilka wskazówek dotyczących duszenia kapusty. Wychodzi zawsze przepysznie. Smak i aromat warzyw nie do opisania.

Oto sposób na to jak dusić kapustę, tak by była wyjątkowo smaczna. Te praktyczne wskazówki na pewno się przydadzą do wykorzystania w Twojej kuchni!

Duszona kapusta to tradycyjne słowiańskie danie przygotowywane najczęściej z czerwonej lub białej kapusty. Je się ja na kilka sposobów: albo samą, albo jako dodatek do obiadu czy innego dania. Świetnie uzupełnia kaszę, ziemniaki, mięso, stąd jeszcze większa jej popularność.

Kapusta jest nie tylko smacznym posiłkiem, ale ma też wiele funkcji prozdrowotnych, dla których dobrze jest ją jeść głównie jesienią i zimą.

Przede wszystkim jest to naturalny probiotyk – mówi się tak ponieważ wzmacnia ona odporność. Jest też ważnym składnikiem w przypadku normalizacji poziomu cholesterolu we krwi, poprawia działanie układu nerwowego, czy jest nośnikiem wiele mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Przejdźmy zatem do tego jak dobrze wybrać kapustę w sklepie i jak ją prawidłowo dusić.

Biała kapusta musi być twarda i mieć dorodne zielone liście.

Drobno posiekane cebulę z marchewką podsmażyć na patelni z tłuszczem aż uzyskają złoty kolor. Pokrojoną wcześniej kapustę dodać na patelnie, podsmażyć jeszcze około 5 minut, po tym czasie dolać niewielką ilość wody, oraz dorzucić pomidory, czy pastę pomidorową.

W przypadku młodej kapusty wystarczy ją dusić przez 15 minut, w innym wypadku około 40 minut.
Danie można jeść zimne lub gorące, można też doprawić ziołami lub śmietaną.

Czerwona kapusta powinna mieć z kolei jasno fioletowe liście.

Tę kapustę można dusić bez innych warzyw, wystarczy posolić, popieprzyć i dodać odrobinę gałki muszkatołowej, odrobinę octu oraz dodać odrobinę oleju. Tak przygotowana kapustę można przyprawić jeszcze ketchupem lub sosem pomidorowym.

Zamiast zwykłego octu można dodać np jabłkowy. Część osób dosala kapustę na 10 minut przed końcem gotowania.

error: Treść zabezpieczona !!