Rewelacyjny smak. Zapiekanka gołąbkowa – lepsza od gołąbków.

Gołąbki to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Niestety jest ona czasochłonna.

Na szczęście jest alternatywa. Ta gołąbkowa zapiekanka smakuje równie dobrze, jest niezwykle sycąca i dużo łatwiejsza w przygotowaniu. Idealna opcja na obiad dla całej rodziny!

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 200 g ryżu
  • 0,5 l bulionu
  • przecier pomidorowy typu passata
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz,
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie lub majeranek

Przygotowanie:

Kapustę obierz z górnych liści, oczyść ją i poszatkuj. Zalej wodą w garnku i gotuj przez kilka minut, aż lekko zmięknie. Osobno ugotuj ryż, cebulę pokrój w drobną kostkę. By uzyskać lepszy aromat, cebulę możesz zeszklić na oliwie. Kiedy ryż będzie gotowy, połącz razem z cebulą.

Do osobnej miski wrzuć mięso, dodaj przyprawy według uznania. Wszystko razem wymieszaj.

Kiedy części na farsz będą gotowe, możesz przejść do układania warstw zapiekanki. Spód naczynia żaroodpornego wyłóż liśćmi kapusty, następnie układaj warstwowo przegotowaną kapustkę oraz mięso. Na koniec polewaj wierzch przecierem pomidorowym.

Całość piecz 1,5 godziny w 200 stopniach. Po kilkunastu minutach podlej zapiekankę bulionem. Tuż przed końcem pieczenia, sos z zapiekanki możesz z powrotem odlać i na jego bazie przygotować sos z pieczarek.

Wystarczy podsmażyć pokrojone pieczarki z łyżką masła oraz pokrojoną cebulką, zagęścić łyżką mąki, a na koniec doprawić do smaku. Tak gotowym sosem można polewać zapiekankę. W tym połączeniu smakuje ona wyśmienicie!

error: Treść zabezpieczona !!