Tak przygotowywała je moja babcia – Gołąbki bez ryżu nadadzą nowe brzmienie Twojemu daniu.
Gołąbki to bardzo smaczne danie, które przygotowujemy zarówno na święta, jak i na co dzień.
Ale jeśli już trochę znudziliście się gołąbkami z mięsem mielonym i ryżem, proponujemy poeksperymentować i zastąpić ryż innym składnikiem. A jeśli chcesz pójść jeszcze dalej, spróbuj gotować gołąbki z samym mięsem.
Jak smacznie gotować gołąbki i jak zastąpić ryż
Przepisów na gołąbki z kapustą jest wiele, a także wskazówek, jak je przygotować. Na przykład pisaliśmy już o tym, jak przygotować kapustę na gołąbki, aby była miękka i delikatna. Ale to nadzienie, a nie kapusta, jest decydującym czynnikiem w pysznym daniu.
Z reguły gospodynie domowe zawijają w kapustę mięso mielone i gotowany ryż. Proponujemy Państwu przepis na gołąbki z ziemniakami zamiast ryżu. Zapewniamy, że zwykłe danie będzie mieniło się nowymi kolorami. Możesz też wziąć kapustę pekińską zamiast białej kapusty. To z pewnością zaskoczy wszystkich!
Składniki
- 1,2 kg kapusty
- 130 g mięsa mielonego
- 270 g boczku
- 500 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- oregano
- natka pietruszki
- ziele angielskie
- liść laurowy
- olej roślinny
Przygotowanie
Umyj kapustę, usuń górne liście i odetnij łodygę. Włóż główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą. Gdy liście staną się miękkie i elastyczne, wyciągnij je z garnka. Następnie pozwól im ostygnąć.
W tym czasie pokrój cebulę, czosnek i boczek w drobną kostkę. Wyłóż boczek na patelni z olejem roślinnym do smażenia. Następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż 7-10 minut. Obierz ziemniaki i zetrzyj na grubej tarce. Następnie przełóż je na sito, aby cały płyn spłynął.
Możesz również wycisnąć sok z warzyw rękami. Przełóż ziemniaki do głębokiej miski, dodaj mięso mielone, smażony boczek. Sól, pieprz, w razie potrzeby dodaj słodką paprykę, oregano, posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i dodaj trochę oleju roślinnego.
Teraz możesz formować gołąbki. Odetnij grubą część łodygi i zawiń do środka nadzienie. Następnie podsmaż gołąbki z obu stron na oleju roślinnym. Gołąbki można upiec w piekarniku lub dusić w kotle.
Dodaj ziele angielskie i liść laurowy dla smaku. Następnie zalej wrzątkiem lub bulionem. Przykryj pokrywką i gotuj do miękkości przez 40–45 minut.