Nie robię już nawet innych gnocchi: 5-minutowe węgierskie gnocchi bez ziemniaków i jajek, smakują rewelacyjnie.
32
Świetna wskazówka na gnocchi, trochę inna – ultraprosto nauczyłam się je robić na Węgrzech i nie robię już nic innego. Spróbuj zastąpić ziemniaki i jajka jednym specjalnym składnikiem – serem topionym. Są doskonałe i można je przygotować w 5 minut.
Spróbuj zastąpić ziemniaki i jajka jednym specjalnym składnikiem – serem topionym. Są doskonałe i można je przygotować w 5 minut.
Potrzebujemy:
200 g mąki zwykłej
300 g mąki półgrubej
600 ml wody
Następnie będziemy potrzebować:
około 2-3 kostki serka śmietankowego (lub około 100 g serka w osłonkach)
Boczek
Przygotowanie:
Do większej miski wsyp oba rodzaje mąki.
Zrób dziurę na środku i wlej do niej wodę. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
Radzę nie solić ciasta na kluski, aby nie zagotowało się w wodzie. Wrzucić do wrzącej wody za pomocą maszynki do gnocchi. Gotuj przez krótki czas, około 5 minut. Następnie odcedzić i jeszcze gorące wymieszać z roztopionym serem (nie odcedzać klusek zbyt długo, aby zachowały trochę wody). Dodać kilka kropel smalcu, który wytopił się z boczku. Dobrze wymieszaj, dodaj sól do smaku.
Drugą porcję można przygotować np. klasycznie z bryndzą i boczkiem. Te gnocchi są naprawdę pyszne. Życzymy smacznego 🙂