Nie robię już nawet innych gnocchi: 5-minutowe węgierskie gnocchi bez ziemniaków i jajek, smakują rewelacyjnie.

Świetna wskazówka na gnocchi, trochę inna – ultraprosto nauczyłam się je robić na Węgrzech i nie robię już nic innego. Spróbuj zastąpić ziemniaki i jajka jednym specjalnym składnikiem – serem topionym. Są doskonałe i można je przygotować w 5 minut.

Spróbuj zastąpić ziemniaki i jajka jednym specjalnym składnikiem – serem topionym. Są doskonałe i można je przygotować w 5 minut.

Potrzebujemy:

  • 200 g mąki zwykłej
  • 300 g mąki półgrubej
  • 600 ml wody

Następnie będziemy potrzebować:

  • około 2-3 kostki serka śmietankowego (lub około 100 g serka w osłonkach)
  • Boczek

Przygotowanie:

Do większej miski wsyp oba rodzaje mąki.

Zrób dziurę na środku i wlej do niej wodę. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.

Radzę nie solić ciasta na kluski, aby nie zagotowało się w wodzie. Wrzucić do wrzącej wody za pomocą maszynki do gnocchi. Gotuj przez krótki czas, około 5 minut. Następnie odcedzić i jeszcze gorące wymieszać z roztopionym serem (nie odcedzać klusek zbyt długo, aby zachowały trochę wody). Dodać kilka kropel smalcu, który wytopił się z boczku. Dobrze wymieszaj, dodaj sól do smaku.

Drugą porcję można przygotować np. klasycznie z bryndzą i boczkiem. Te gnocchi są naprawdę pyszne. Życzymy smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona !!