Przepis na smakowite i proste w przygotowaniu gniazda nasienne z mięsem.
195
Obierz cebulę i czosnek. Cebulę zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, a czosnek zetrzyj drobniutko lub przepuść przez praskę. Połącz cebulę i czosnek z mielonym mięsem i wymieszaj. Następnie dodaj jeszcze mąkę, jajko, olej słonecznikowy oraz przyprawy: paprykę, tymianek, posiekaną pietruszkę, pieprz oraz 1 łyżeczkę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą.
Posmaruj swoje ręce olejem roślinnym i po kawałku odrywaj masę mięsną. Każdy kawałek uformuj w kulkę i ułóż na blaszce do pieczenia. Na środku każdej kulki zrób rowek, tak aby powstało „gniazdko”.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Do nagrzanego piekarnika włóż blachę z „gniazdkami” i piecz przez 20 minut. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Dodaj do nich mleko, masło, gałkę muszkatołową i 1 łyżeczkę soli i ugniataj, aż powstanie puree. Tak przygotowaną masę wymieszaj następnie z twarogiem.