Przestań smażyć cukinię: Genialne danie – bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Robię też dla gości.
87
Letnie, kolorowe, aromatyczne jedzenie o bogatym smaku.
Latem podaję ją również zamiast panierowanych kanapek, jako przekąskę dla gości.
Składniki:
2 cukinie
180 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
100 g twardego sera
2-3 ząbki czosnku
50 g koperku lub natki pietruszki
sól dla smaku
czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cukinię, pomidory i koperek umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w plasterki o grubości około 1 cm.
Warzywa przełóż do miski. Pomidory kroimy także w cieńsze plasterki – o grubości około 0,5 cm.
Przełożyć na talerz. Drobno posiekaj koperek. Zetrzeć ser.
Przygotujmy pastę: Do miski dodać śmietanę.
Dodajemy również drobno posiekany koperek, ząbki czosnku wciśnięte bezpośrednio do miski. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.
Na koniec dodać starty ser. Mieszać łyżką, aż powstanie jednorodna mieszanina. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj odrobiną oleju . Ułożyć plasterki cukinii.
Na każdym kawałku połóż plasterek pomidora. Wskazówka: Jeśli plasterek pomidora jest większy niż plasterek cukinii , przekrój go na pół. Połóż łyżkę mieszanki śmietany i sera na pomidorach.
Umieścić w piekarniku. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut.
Otrzymasz zdrowy przysmak (bo dynie nie są smażone, ale pieczone w piekarniku, a ilość oleju jest absolutnie minimalna), soczysty i pyszny.