Przestań smażyć cukinię: Genialne danie – bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Robię też dla gości.

Letnie, kolorowe, aromatyczne jedzenie o bogatym smaku.

Latem podaję ją również zamiast panierowanych kanapek, jako przekąskę dla gości. 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 180 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 100 g twardego sera
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g koperku lub natki pietruszki
  • sól dla smaku
  • czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię, pomidory i koperek umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w plasterki o grubości około 1 cm.

Warzywa przełóż do miski. Pomidory kroimy także w cieńsze plasterki – o grubości około 0,5 cm.

Przełożyć na talerz. Drobno posiekaj koperek. Zetrzeć ser.

Przygotujmy pastę: Do miski dodać śmietanę.

Dodajemy również drobno posiekany koperek, ząbki czosnku wciśnięte bezpośrednio do miski. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.

Na koniec dodać starty ser. Mieszać łyżką, aż powstanie jednorodna mieszanina. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj odrobiną oleju . Ułożyć plasterki cukinii.

Na każdym kawałku połóż plasterek pomidora. Wskazówka: Jeśli plasterek pomidora jest większy niż plasterek cukinii , przekrój go na pół. Połóż łyżkę mieszanki śmietany i sera na pomidorach.

Umieścić w piekarniku. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 minut.

Otrzymasz zdrowy przysmak (bo dynie nie są smażone, ale pieczone w piekarniku, a ilość oleju jest absolutnie minimalna), soczysty i pyszny.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!