Genialne ciastka z budyniem: Przygotuj ten fantastyczny przepis, a nie pożałujesz.

Dzięki temu niesamowitemu przepisowi przygotujesz fantastyczne ciastka z budyniem, do przygotowania których potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników i bez masła!

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 8 g drożdży

  • 40 ml oleju
  • 1 jajko
  • 360 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

Budyń:

  • 40 g cukru
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • 250 ml mleka
  • skórka cytrynowa
  • krople czekolady

Do posmarowania przed pieczeniem i do dekoracji:

Przygotowanie:

W większej misce przygotuj mleko, cukier, drożdże instant, wszystko wymieszaj, przykryj folią i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj olej, jajka i wymieszaj.

Dodaj mąkę, sól, wymieszaj i mieszaj rękami, aż powstanie lepkie ciasto. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozwól mu fermentować przez godzinę.

Wsyp cukier i mąkę kukurydzianą do małego garnka i wymieszaj. Następnie dodaj żółtko, mleko i wszystko dobrze wymieszaj. Zetrzyj skórkę z cytryny do masy i gotuj na kuchence, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Powstały krem ​​włóż do miski, przykryj folią i ostudź. Wyciągamy zakwas z miski i wałkujemy go w duży kwadrat na posypanym mąką blacie.

Śmietanę rozsmarować na 2/3 rozwałkowanego ciasta, posypać płatkami czekolady i rozwałkować na kształt strudla.

Ciasto kroimy poziomo na prostokąty, zwijamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut. W małej miseczce wymieszaj żółtko z mlekiem i wetrzyj w każdy kawałek.

Następnie posyp brązowym cukrem i piecz w 180°C przez 25 minut. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem i możemy podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!