Na Wielkanoc kupuję zwykłe ciasto francuskie i w 15 minut robię deser, który zasmakuje każdemu. Przepis.
229
Doskonały i zupełnie prosty pomysł z ciasta francuskiego, który zastąpi klasyczne wietrzniki. Jest pyszny, szybki i fantastycznie smaczny, koniecznie wypróbuj.
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
1 opakowanie budyniu waniliowego
300 ml mleka
300 ml śmietanki do ubijania
Opcjonalny:
Pokrojone jabłka
Cukier
Masło
Cynamon
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kroimy łopatą na kwadraty.
Posmaruj mlekiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Ubijać budyń w zimnym mleku. Jeśli gotujemy z klasycznego budyniu, po ugotowaniu przykrywamy folią i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę też ubijamy i łączymy obie substancje.
Upieczone ciasto kroimy w środku.
Krem nałożyć na połowę za pomocą woreczka cukierniczego, ułożyć wierzch ciasta i gotowe.
Jeśli chcesz również dodać warstwę owoców, polecamy karmelizowane jabłko. Jabłka pokroić w kostkę.
Rozpuść masło na patelni.
Dodaj jabłka, cukier, cynamon. Dobrze mieszamy.
Gdy jabłka zmiękną, najpierw nakładamy warstwę jabłek na pokrojone w plastry ciasto francuskie.
Następnie nałożyć warstwę śmietanki i przykryć drugą częścią ciasta. Zamiast owoców możemy wybrać tylko bitą śmietanę z usztywniaczem i nutellą. Wszystkie trzy wersje deseru są wielkim sukcesem. Życzymy smacznego! 🙂