Filet pod pierzynką z warzyw – Sukces kulinarny. Przepis.

Dzieci i dorośli uwielbiają filet z kurczaka.

Z tego prostego produktu można zrobić wiele różnych potraw. Mięso z kurczaka jest również uważane za zdrowsze i łatwiejsze dla żołądka.

Jednym z moich ulubionych dań obiadowych jest filet z kurczaka podany pod warzywną kołderką. Kołderka warzywna wykonana jest z marchewki, cebuli i ogórka kiszonego. Całość zwieńczona jest startym żółtym serem cheddar. Jako dodatek można podać tłuczone ziemniaki lub gotowany ryż.

Potrzebne będą:

  • 3 kawałki fileta z kurczaka
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Czosnek w proszku do smaku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150g twardego żółtego sera
  • Koperek
  • Olej słonecznikowy
  • Do każdego smaku zaleca się sól i pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Filety przekroić wzdłuż na pół i usunąć wystające części. Do przykrycia filetów należy użyć folii typu Cling. Doprawić filety solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem ze wszystkich stron. Filety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Obrać marchewkę i cebulę. Cebulę można pokroić na pół, a marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Na dużej patelni rozgrzać olej słonecznikowy i dodać warzywa.

Lekko podsmażyć ogórki kiszone.

Wymieszać razem podsmażoną cebulę, ogórki kiszone i rozgnieciony czosnek. Wmieszać śmietanę, sól i pieprz w zależności od potrzeb. Dokładnie połączyć.

Ułożyć warstwowo mieszankę warzywną na wierzchu mięsa. Rozgrzać piekarnik do 200°F. Piecz filety na blasze do pieczenia przez 15 minut.

Po 10 minutach wyjmij blachę z piekarnika i posyp mięso równomiernie startym żółtym serem. Kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut.

Po upieczeniu posypać posiekanym koperkiem.

Filet z kurczaka możesz sparować z warzywami. Mięso jest delikatne i aromatyczne, ponieważ jest pieczone w piekarniku. Do dania możesz dodać również warzywa. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy lubią ten rodzaj mięsa!

error: Treść zabezpieczona !!