Filet z kurczaka „Niespodzianka” – Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Wyjątkowo smaczny obiad

Filet z kurczaka „Niespodzianka” zaskoczy Cię fantastycznym i niepowtarzalnym smakiem. Potrawa ta skrywa w sobie moc wielką, którą doceni każdy głodomór.

Kurczak trafia na nasze stoły praktycznie codziennie i dania z tego mięsa są niezwykle popularne w naszym kraju. Pozwól, że pokażę Ci jak zrobić gastronomiczne cudo, które sprawi, że Twoim gościom opadną kopary. Na początek, co będzie nam potrzebne?

Składniki

  • 1kg fileta z kurczaka
  • szklanka mleka
  • pięć ziemniaków
  • dwie cebule
  • dwa jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200g twardego sera
  • dwie łyżki oleju słonecznikowego
  • trzy łyżki śmietany
  • do smaku sól, pieprz czarny oraz pęczek ziół

Przygotowanie

Kurczaka należy pokroić na średniej wielkości plasterki. Następnie zalewamy mięso mlekiem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Z folii aluminiowej wykonujemy „kubki”, które smarujemy olejem i kładziemy na blaszy do pieczenia.

Co dalej? Na spodzie formy kładziemy pokrojone na cienkie plasterki ziemniaki.

Na ziemniaki kładziemy cienko pokrojoną cebulę, a później naszego kurczaka. Na to wszystko wlewamy ubite jajka ze śmietaną. Na samej górze kładziemy plasterki pomidorów, które posypujemy czosnkiem, wcześniej posiekanym.

Dodajemy do wszystkiego jeszcze starty ser. Blaszki z foremkami wkładamy do piekarnika na około 40 minut.

Pamiętajmy, aby najpierw rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Po 40 minutach mamy gotowe danie.

Na koniec posypujemy jeszcze górę posiekanymi ziołami i możemy naszą „Niespodziankę” podać gościom do skonsumowania. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!