Filet z kurczaka „Niespodzianka” – Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Wyjątkowo smaczny obiad
140
Filet z kurczaka „Niespodzianka” zaskoczy Cię fantastycznym i niepowtarzalnym smakiem. Potrawa ta skrywa w sobie moc wielką, którą doceni każdy głodomór.
Kurczak trafia na nasze stoły praktycznie codziennie i dania z tego mięsa są niezwykle popularne w naszym kraju. Pozwól, że pokażę Ci jak zrobić gastronomiczne cudo, które sprawi, że Twoim gościom opadną kopary. Na początek, co będzie nam potrzebne?
Składniki
1kg fileta z kurczaka
szklanka mleka
pięć ziemniaków
dwie cebule
dwa jajka
2-3 ząbki czosnku
200g twardego sera
dwie łyżki oleju słonecznikowego
trzy łyżki śmietany
do smaku sól, pieprz czarny oraz pęczek ziół
Przygotowanie
Kurczaka należy pokroić na średniej wielkości plasterki. Następnie zalewamy mięso mlekiem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Z folii aluminiowej wykonujemy „kubki”, które smarujemy olejem i kładziemy na blaszy do pieczenia.
Co dalej? Na spodzie formy kładziemy pokrojone na cienkie plasterki ziemniaki.
Na ziemniaki kładziemy cienko pokrojoną cebulę, a później naszego kurczaka. Na to wszystko wlewamy ubite jajka ze śmietaną. Na samej górze kładziemy plasterki pomidorów, które posypujemy czosnkiem, wcześniej posiekanym.
Dodajemy do wszystkiego jeszcze starty ser. Blaszki z foremkami wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
Pamiętajmy, aby najpierw rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Po 40 minutach mamy gotowe danie.
Na koniec posypujemy jeszcze górę posiekanymi ziołami i możemy naszą „Niespodziankę” podać gościom do skonsumowania. Smacznego!