Faszerowane pieczarki – Ten przepis to mój hit imprezy. Znikają ze stołu w kilka chwil

Pieczarki zapewne każdy uwielbia. Są one na tyle uniwersalne, że można przygotować je na wiele możliwych sposobów.

Warto wypróbować ten sprawdzony i łatwy przepis na faszerowane pieczarki z serem mozzarella, które zapewne zachwycą nie tylko wyglądem i pomysłem na wykonanie, ale zwłaszcza smakiem niejednego członka rodziny czy też gościa.

Można użyć dowolnego mięsa, jednakże najbardziej w tym przypadku pasuje mięso wołowe.

Ser można zastąpić innym, np. parmezanem, ale należy wtedy pamiętać, aby nie dawać już do mięsa zbyt dużej ilości soli, ponieważ faszerowane pieczarki wyjdą zbyt słone. Potrawa nie powinna być przesolona. To świetny pomysł na przystawkę np. na świąteczny stół, po którą zapewne każdy sięgnie i jeszcze poprosi o dokładkę.

Składniki:

  • 250 g ulubionego mielonego mięsa,
  • 500 g większych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • czarny pieprz do smaku,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą wodą i usunąć ich nóżki, które należy drobniutko posiekać i podsmażyć na rozgrzanej patelni z masłem oraz pokrojoną drobniutko cebulą. Mięso wymieszać w misce z natką pietruszki, przyprawami, podsmażonymi nóżkami pieczarek, a także z bułką tartą.

Przyprawić czarnym pieprzem jak również odrobiną soli. Wszystkie składniki połączyć. Kapelusze z pieczarek wypełnić przygotowanym wcześniej farszem. Zaleca się, aby dać go więcej, aby powstała „górka”.

Wszystkie wypełnione pieczarki przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika.

Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Po upływie tego czasu każdą nafaszerowaną pieczarkę posypać startym serem mozzarella, a później zapiekać jeszcze przez czas około 10 minut.

Należy teraz szczególnie pilnować procesu pieczenia, ponieważ ser ma się dobrze zapiec. Dokładny czas zależy jednakże od mocy piekarnika. W kolejnym etapie trzeba wyjąć blaszkę z piekarnika.

Każdą pieczarkę udekorować jeszcze na koniec pokrojoną drobniutko natką pietruszki dla uzyskania ładnego wyglądu. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!