Ciasto Fantazja – Proste w wykonaniu, oszczędne w czasie, obłędne w smaku. Genialny przepis.

Proste w wykonaniu, oszczędne w czasie i w pełni wyśmienite ciasto „Fantazja”, które pokochają Twoi bliscy i dalecy goście! Ciasto jest delikatne, oparte na kefirze.

Gładzi podniebienie aksamitnym kremem, który również wykonasz z łatwością. Nie sposób się oprzeć jego smakowi, aromatowi i wyglądowi!

Potrzebne składniki:

  • 280 g kefiru
  • 240 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 g kakao
  • 30 g oleju roślinnego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na aksamitny krem:

  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 150 g masła
  • 50 g mąki
  • 10 g cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Najpierw musimy wymieszać kefir z sodą oczyszczoną i odstawić mieszaninę na około 2 minuty. Po tym czasie możemy wbijać już dwie sztuki jajek oraz przygotowany cukier i wybrany olej roślinny. Całość należy dokładnie wymieszać, tak by otrzymać jednolitą masę. Mąkę przesiewamy przez sitko nad pozostałymi składnikami, to samo robimy z kakao i analogicznie – mieszamy na gładką masę.

Kolejno musimy przygotować formę na ciasto. Najlepiej będzie wyglądała okrągła, ale kształt nie ma tu większego znaczenia, ponieważ ciasto w każdej formie zachwyci wyglądem.

W formie układamy pergamin lub papier do pieczenia i wylewamy ciasto. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a gdy będzie miał już odpowiednią temperaturę – wkładamy do niego ciasto i pieczemy przez następne 30 – 35 minut.

W czasie, gdy ciasto się piecze możemy przygotować krem. Do garnka wsypujemy cukier wanilinowy, mąkę, cukier i wbijamy jajka. Całość musimy dokładnie wymieszać, najlepszym wyborem jest trzepaczka. Potem dolewamy mleka.

Nastawiamy na palnik i podgrzewamy, ale uważamy, by nie doprowadzić do wrzenia. Mieszanka musi jedynie zgęstnieć. Kiedy to nastąpi dokładamy masło i mieszamy, by osiągnąć gładkość masy. Następnie odstawiamy do ostudzenia.

Kiedy ciasto również wystygnie po wyjęciu z piecyka – odkrawamy z niego cienką warstwę, która jest nierówna, a potem ciasto przekrawamy na dwie równe części. Jedną część smarujemy przygotowanym wcześniej kremem i układamy na nim drugą połowę ciasta.

Część, która była odkrojona teraz nam się przyda, ponieważ musimy zmielić ją blenderem. Boki i górę ciasta smarujemy ponownie kremem i obsypujemy je zmieloną częścią ciasta. 

Deser należy włożyć do lodówki, a przed podaniem można ozdobić go orzechami laskowymi lub świeżą żurawiną. I voila, smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!