Ciasto Fantazja – Proste w wykonaniu, oszczędne w czasie, obłędne w smaku. Genialny przepis.
Proste w wykonaniu, oszczędne w czasie i w pełni wyśmienite ciasto „Fantazja”, które pokochają Twoi bliscy i dalecy goście! Ciasto jest delikatne, oparte na kefirze.
Gładzi podniebienie aksamitnym kremem, który również wykonasz z łatwością. Nie sposób się oprzeć jego smakowi, aromatowi i wyglądowi!
Potrzebne składniki:
- 280 g kefiru
- 240 g mąki
- 2 jajka
- 30 g kakao
- 30 g oleju roślinnego
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na aksamitny krem:
- 180 g cukru
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 150 g masła
- 50 g mąki
- 10 g cukru wanilinowego
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy wymieszać kefir z sodą oczyszczoną i odstawić mieszaninę na około 2 minuty. Po tym czasie możemy wbijać już dwie sztuki jajek oraz przygotowany cukier i wybrany olej roślinny. Całość należy dokładnie wymieszać, tak by otrzymać jednolitą masę. Mąkę przesiewamy przez sitko nad pozostałymi składnikami, to samo robimy z kakao i analogicznie – mieszamy na gładką masę.
Kolejno musimy przygotować formę na ciasto. Najlepiej będzie wyglądała okrągła, ale kształt nie ma tu większego znaczenia, ponieważ ciasto w każdej formie zachwyci wyglądem.
W formie układamy pergamin lub papier do pieczenia i wylewamy ciasto. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a gdy będzie miał już odpowiednią temperaturę – wkładamy do niego ciasto i pieczemy przez następne 30 – 35 minut.
W czasie, gdy ciasto się piecze możemy przygotować krem. Do garnka wsypujemy cukier wanilinowy, mąkę, cukier i wbijamy jajka. Całość musimy dokładnie wymieszać, najlepszym wyborem jest trzepaczka. Potem dolewamy mleka.
Nastawiamy na palnik i podgrzewamy, ale uważamy, by nie doprowadzić do wrzenia. Mieszanka musi jedynie zgęstnieć. Kiedy to nastąpi dokładamy masło i mieszamy, by osiągnąć gładkość masy. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
Kiedy ciasto również wystygnie po wyjęciu z piecyka – odkrawamy z niego cienką warstwę, która jest nierówna, a potem ciasto przekrawamy na dwie równe części. Jedną część smarujemy przygotowanym wcześniej kremem i układamy na nim drugą połowę ciasta.
Część, która była odkrojona teraz nam się przyda, ponieważ musimy zmielić ją blenderem. Boki i górę ciasta smarujemy ponownie kremem i obsypujemy je zmieloną częścią ciasta.