Najlepszy przepis od teściowej. Jak zrobić szybkie ciasteczka – Szybko znikają z talerza
61
Przedstawiamy przepis na ciasteczka, które można określić jednym słowem – błyskawiczne. Błyskawicznie się je robi i równie błyskawicznie znikają one z talerza.
Jeżeli goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili, a Ty nie masz w domu nic co mogłabyś podać im do kawy, polecamy ten prosty i szybki przepis z jedynie czterech produktów, które na pewno znajdują się w Twoim domu.
Składniki:
300g kwaśniej śmietany
250 g margaryny
0,5 opakowania proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
Margarynę, najlepiej wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęła temperaturę pokojową. Następnie rozgnieć ją na papkę. Do rozgniecionej margaryny dodaj mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wszystko razem wymieszaj, aż ciasto przestanie przyklejać się do dłoni.
Ciasto rozwałkuj, do grubości około 2 cm. Jeżeli posiadasz foremki do ciastek możesz użyć ich, lub po prostu wykroić okrągłe kształty za pomocą szklanki.
Uformowane ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 – 200 stopniach do czasu aż osiągną złoty kolor.
Upieczone ciasteczka możesz wedle własnego upodobania posypać cukrem pudrem, sezamem, makiem, lub czymkolwiek zechcesz. Gotowe!