Uwielbiam ten przepis na dżem truskawkowy, ponieważ jest banalnie prosty! Już nie zrobisz go w inny sposób
Uwielbiam ten przepis na dżem truskawkowy, ponieważ jest banalnie prosty! Truskawki z cukrem i innymi składnikami wystarczy wstawić do piekarnika, a następnie po prostu zamknąć w słoikach.
Potrzebujesz:
- 1 kg truskawek
- 250 g cukru
- 10 ml soku z cytryny
- 2 łyżeczki rumu
- trochę wanilii
Przygotowanie:
Ilość cukru zależy również od tego, jak słodki jest owoc.
W ten sposób możesz również przygotować dżem z moreli, śliwek lub malin. Umyj truskawki i pozostaw do wyschnięcia na ręczniku papierowym. Rozłóż je na blasze do pieczenia i skrop sokiem z cytryny.
Wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz przez 20 minut. Teraz jeśli chcesz dodaj cukier i wymieszaj owoce. Piecz w tej samej temperaturze przez kolejne 15 minut. Następnie polej owoce rumem, dodaj wanilię i już więcej nie mieszaj truskawek. Piecz jeszcze przez 10 minut. Jeszcze gorący dżem ułóż w słoikach i szczelnie zakręć. Odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.