Dwukolorowe ciasto to doskonały poczęstunek: Szybki i łatwy sposób do kawy dla niespodziewanych gości.

Ten pyszny dwukolorowy tort jest dostępny w wersji waniliowej lub kakaowej.

Świetnie komponuje się z kawą lub herbatą i można je szybko przygotować, aby podać niespodziewanym gościom. Można je przygotować z typowych składników, nawet jeśli jest się początkującą gospodynią domową.

Ten prosty przepis zapewni Ci sukces!

Składniki:

forma do pieczenia ciast o wymiarach 16 x 16 x 7 cm
70 ml mleka
50ml oleju roślinnego
60 g mąki pszennej
4 żółtka
Olejek waniliowy 1/2 butelki
10 g kakao
4 białka
1/4 opakowania sól
1 łyżeczka soku pomarańczowego lub cytrynowego
70 g cukru pudru
płatki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko. Następnie dodaj olej roślinny. Wszystkie składniki powinny się połączyć w spójną masę. Następnie utrzyj żółtka, które oddzieliłeś od białek.

Rozdziel masę do dwóch misek.

W jednej wymieszaj ją z kakao, w drugiej dodaj olejek waniliowy.

W misce wymieszaj białka ze szczyptą soli i łyżką soku z cytryny. Zacznij ubijać. Gdy białka się spienią, dodawaj stopniowo cukier i ubijaj do uzyskania gęstej piany.

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Połowę bitej śmietany wymieszać z mieszanką kakaową, a połowę z mieszanką waniliową. Za pomocą worka do dekoracji rozprowadzić równomiernie ciasto waniliowe na wierzchu tortownicy.

Wygładzić powierzchnię za pomocą szpatułki. Następnie użyj szpatułki do stworzenia zmarszczek na brzegach. Na koniec udekoruj całość płatkami czekolady.

Umieść foremkę na blasze do pieczenia i wlej do niej 1 cm wrzącej wody. Następnie wstaw blachę do piekarnika. Piec przez 75 minut w temperaturze 150-160 stopni Celsjusza, nagrzewając górę i dół. Wszystko jest gotowe. Podawaj upieczone ciasto, krojąc je na plastry. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!