Zrobisz je w kilka chwil: Wymieszaj, wlej do foremki i do piekarnika – to dwukolorowe jest obłędne.

Poniżej prezentujemy szybkie ciasto, które wywoła uśmiech na twarzy rodziny czy gości.

Wygląda niezwykle apetycznie, jest aromatyczne i miękkie.

Składniki:

  • masło,
  • 3 jajka,
  • szklanka mleka,
  • szklanka cukru,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 100 ml roślinnego oleju,
  • szczypta wanilii do smaku,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao oraz 2 łyżki wody,
  • forma do ciasta o średnicy 26 – 28 cm.

Wykonanie:

Zmieszaj razem wszystkie składniki z wyjątkiem kakao i wody. Pomieszaj jajka z cukrem, dodaj przesiane przez sitko wszystkie sypkie składniki, mleko oraz olej.

Podziel teraz ciasto na pół. Następnie rozmieszaj kakao z wodą i dodaj je do jednej połowy ciasta.

Wyciągnij formę do pieczenia i posmaruj ją dokładnie masłem.

Na jej środku umieść szklankę, potem wlej jednocześnie obie części tego ciasta: jasną i ciemną. Piecz w 180°C przez 40 min.


error: Treść zabezpieczona !!