Zrobisz je w kilka chwil: Wymieszaj, wlej do foremki i do piekarnika – to dwukolorowe jest obłędne.
114
Poniżej prezentujemy szybkie ciasto, które wywoła uśmiech na twarzy rodziny czy gości.
Wygląda niezwykle apetycznie, jest aromatyczne i miękkie.
Składniki:
masło,
3 jajka,
szklanka mleka,
szklanka cukru,
10 g proszku do pieczenia,
100 ml roślinnego oleju,
szczypta wanilii do smaku,
350 g mąki pszennej,
2 łyżki kakao oraz 2 łyżki wody,
forma do ciasta o średnicy 26 – 28 cm.
Wykonanie:
Zmieszaj razem wszystkie składniki z wyjątkiem kakao i wody. Pomieszaj jajka z cukrem, dodaj przesiane przez sitko wszystkie sypkie składniki, mleko oraz olej.
Podziel teraz ciasto na pół. Następnie rozmieszaj kakao z wodą i dodaj je do jednej połowy ciasta.
Wyciągnij formę do pieczenia i posmaruj ją dokładnie masłem.
Na jej środku umieść szklankę, potem wlej jednocześnie obie części tego ciasta: jasną i ciemną. Piecz w 180°C przez 40 min.