Duszona wieprzowina na marchewce. Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk.

Duszona wieprzowina na marchwi – sposób przygotowania

Mięso z marchewką jest często bardzo niedocenianym przepisem, głównie ze względu na zły wpływ stołówek szkolnych. Ale kiedy wiesz, jak go przygotować, jest to przysmak, który sprawi, że wyliżesz swój talerz. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama.

Składniki

  • łopatka wieprzowa lub udo – 750 g
  • rosół lub woda z bulionem – w razie potrzeby
  • marchewki – 4 sztuki (lub wedle uznania)
  • masło – 1 łyżka
  • zwykła mąka – 1 łyżka
  • zielony groszek – 1 garść (opcjonalnie)
  • smalec lub olej roślinny – w razie potrzeby
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • cukier – do smaku
  • ocet lub sok z cytryny – do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie

Wieprzowinę pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej smalec lub olej roślinny i smaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor, dodając sól i pieprz. Gdy mięso się zarumieni zalewamy niewielką ilością bulionu lub wody z bulionem (w skrajnych przypadkach zwykła woda), zamykamy pokrywkę i dusimy mięso do półmiękkości.

W międzyczasie pokrój cztery średniej wielkości marchewki w krążki lub paski, dodaj je do garnka z mięsem i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i marchew będą całkowicie miękkie. Jeśli chcesz, możesz również dodać garść mrożonego zielonego groszku.

Następnie na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż jedną łyżkę mąki pszennej na lekko złoty kolor. Wyjąć chochlę płynu z garnka, wlać go do zasmażki i dobrze wymieszać. Następnie dodaj jeszcze jedną i wlej powstałą mieszaninę z powrotem do garnka z mięsem i marchewką. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy.

Zagęszczony sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie odrobiną octu lub soku z cytryny. Duszone mięso wieprzowe z marchewką podawaj od razu razem z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami i polane sosem.

error: Treść zabezpieczona !!