Babka, która powstała na bazie białej czekolady. W smaku przypomina lody. Przepis.

Nowe przepisy na proste dania i desery, ale o fantastycznym smaku, zdecydowanie przyciągają każdego. Ten właśnie taki jest!

Z pewnością jeszcze nigdy nie jadłaś babki, która w smaku przypomina lody, jest idealnie miękka i rozpływa się w ustach! Zrób ją sama, poczęstuj swoich bliskich i obserwuj, jak w mgnieniu oka znika z powierzchni stołu!

Składniki potrzebne do zrobienia pysznej babki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • 150 g masła,
  • 220 g cukru pudru,
  • 310 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 250 g białej czekolady,
  • 160 g pokruszonych herbatników,
  • bułka tarta do posypania,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • masło do wcierania.

Przejdźmy do przygotowania:

Całość wykonania należy zacząć od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek, następnie do miski wrzucamy żółtka i cukier.

Ubijamy składniki do momentu uzyskania gładkiej konsystencji, w której nie będzie czuć grudek cukru. Następnym krokiem będzie rozpuszczenie białej czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli.

Do ubitych wcześniej składników dodajemy rozpuszczoną czekoladę, masło, mleko, ekstrakt waniliowy. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy do momentu powstania miękkiego ciasta.

Brytfannę nacieramy masłem oraz posypujemy bułką tartą, aby nie doprowadzić do powstania pleśni. Wlewamy połowę ciasta, dodajemy porkuszone herbatniki, następnie dolewamy pozostałość ciasta.

Pieczemy około 45 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest dobrze wypieczone, wsadzamy do niego drewnianą wykałaczkę. Jeżeli wyciągniemy ją czystą, wówczas ciasto jest gotowe! Na koniec posypujemy babkę cukrem pudrem.

Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!