Domowy przepis na syrop polecany przez lekarzy – już nie kupuję w aptece. Ten jest o wiele skuteczniejszy.

Oto domowy przepis na syrop na kaszel, lekarze również go polecają!

Marchewka to bogactwo pod względem witamin i mikroelementów, należą do nich m.in. witamin: A, B, C, K, oraz pierwiastków: wapnia, potasu, manganu, magnezu, żelaza i fosforu. Jest również znakomitym źródłem antyoksydantów, które chronią organizm m.in przed starzeniem się, czy chorobami nowotworowymi.

Marchew pozytywnie również wpływa na wzrok, odporność organizmu i skórę. Może być również niesamowicie skuteczna przy przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli, którym towarzyszy kaszel. 

Syrop z marchwi jest pomocny przy kaszlu mokrym, pomaga odkrztusić plwocinę, zalegającą w płucach.

Zatem przejdźmy do wykonania syropu.

Składniki:

  • 1/2kg marchwi
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru

Przygotowanie:

Po obraniu marchwi należy ją drobno pokroić, następnie wrzucić do garnka, zalać wodą i ugotować na średnim ogniu. Kiedy marchew jest miękka należy ją wyłączyć z gazu, dodać świeży imbir i dobrze zmiksować za pomocą miksera lub blendera.

Odstawić do ostygnięcia, po czym dodać miód, ponownie zmiksować.
Przygotowany syrop przelać do słoika i trzymać w lodówce.

Dawkowanie:

Kiedy pojawi się kaszel syrop należy spożywać w ilości minimum 3-4 łyżeczek na dobę. Już 1-2 dni takiego wspomagania w leczeniu przeziębienia przyniesie efekty, przynajmniej w postaci złagodzenia objawów przeziębienia.

error: Treść zabezpieczona !!