Domowy salceson z golonki – taki smak w sklepie nie do kupienia, dlatego lepiej zapisać przepis.

Nazwa tej zimnej przekąski pochodzi z Niemiec, ale salceson jest już od dłuższego czasu tradycyjnym daniem na polskich stołach.

Do jego przygotowania można użyć dowolnego mięsa. Ci, którzy preferują lżejsze przekąski, docenią wersję z kurczaka. Jednak salceson z golonki wieprzowej będzie naprawdę sycący. Przygotowanie w plastikowej butelce jest wygodne i pozwala uzyskać bardzo aromatyczny i delikatny smak. Ilość przypraw można dostosować do własnego gustu.

Aby przygotować salceson, należy wziąć 2 golonki wieprzowe, umyć i włożyć do dużego garnka. Napełnić go wodą, dodać całą cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu według uznania. Przykryć pokrywką i zagotować.

Zmniejszyć ciepło, usunąć piankę łyżką, posolić i gotować przez 3-4 godziny, przykryte pokrywką, ale nie szczelnie. Co godzinę obrócić mięso w garnku, aby równomiernie się ugotowało. Wyjąć ugotowane mięso z garnka i pozwolić mu nieco ostygnąć.

Następnie rozdzielić je na duże części dłońmi, oczyszczając z kości itd. Zetrzeć czosnek na drobnej tarce, dodać zmielony pieprz i wymieszać. Wziąć plastikową butelkę i odciąć jej górę. Wrzucić do butelki kawałki mięsa, naprzemiennie z czosnkiem. Wlać 200-250 ml wody pozostałej z gotowania mięsa przez sito.

Równomiernie rozprowadzić ją po butelce za pomocą łyżki. Pozostawić danie na noc w lodówce. Gotowy salceson usunąć z butelki za pomocą nożyczek kuchennych lub noża. Pokroić go w plastry i rozłożyć na talerzu. Mięso wieprzowe będzie świetnie wyglądać na świątecznym stole.

Dla miłośników bardziej ostrzejszych potraw polecamy dodatek sosu z chrzanu.


error: Treść zabezpieczona !!