Zaskocz wszystkich domowymi pączkami – Tylko 1 kg mąki, 600 ml mleka i 2 jajka, a efekt. Miękkość bez granic.
40
Pączki te, wspaniałe w smaku, miękkie, puszyste, a do tego nieprzemakające olejem, przygotujesz, korzystając z naszego wypróbowanego przepisu domowego.
Będziesz potrzebować:
Jajka: 2 szt.
Olej: 8 łyżek
Żółtka: 3 szt.
Rum: 1 łyżka
Sól: szczypta
Puder: 8 łyżek
Mleka: 600 ml
Skórka z cytryny
Olej do smażenia
Mąki pszennej: 1 kg
Drożdże świeże: 2 kostki (84 g)
Cukier waniliowy: 1 opakowanie
Jak to zrobić:
Zacznij od przygotowania drożdży. W 2 dl ciepłego mleka rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru. Pozostaw do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. W dużej misce połącz resztę mleka, jajka, żółtka i pozostały cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Do mieszanki dolej rum i olej. Stopniowo wsypuj mąkę, dodając szczyptę soli oraz skórkę z cytryny. Wyrabiaj, aż uzyskasz miękkie ciasto. Ciasto posyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut w ciepłym miejscu.
Przełóż ciasto na posypaną mąką drewnianą deskę. Pozwól mu odpocząć przez chwilę, następnie rozwałkuj. Używając szklanki obsypanej mąką, wycinaj koła o średnicy 8 cm. Pozostaw ciasto na dodatkowe fermentowanie.
W garnku rozgrzej sporo oleju. Gdy będzie gorący, wrzuć koła ciasta, robiąc w środku otwór palcami. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Ułożone na serwetce pączki będą mogły pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na koniec obsyp je cukrem pudrem i napełnij otwory ulubionym dżemem, marmoladą lub musem owocowym. Na górę możesz położyć bitą śmietanę lub startą czekoladę.