Jak zrobić domowe kanapki dla rodziny i gości: Doradzimy, jaką pastę wybrać i jak udekorować kanapki.
Kanapki zdecydowanie należą do klasyki, której nie może zabraknąć na żadnej uroczystości. Zainspiruj się naszymi pastami do smarowania i dekorowaniem kanapek, które spodobają się każdemu.
Domowe kanapki cieszą oko, świetnie smakują i dlatego są bardzo popularną szybką przekąską. Podstawą jest wieczko lub bagietka posmarowana pastą, którą następnie dekorujemy według własnego gustu i wyobraźni. Najczęściej na kanapki kładziemy sery, kiełbaski, pikle, paprykę i jajka na twardo.
Co za pasta do kanapek
Nie ma uniwersalnej zasady, która dyktuje, jaka musi być pasta do smarowania kanapki z panierką. Do najpopularniejszych należą jednak:
- Pasta ziemniaczana: Smakiem przypomina sałatkę ziemniaczaną i doskonale komponuje się z kanapkami. Przygotujemy ją z tartych gotowanych ziemniaków, pikli, jajek i salami. Wszystko łączymy z majonezem i doprawiamy. Dla ożywienia możemy dodać kawałek startej gotowanej marchwi i selera.
- Pasta jajeczna: Jeśli chcesz odpocząć od kombinacji ziemniaczanych, pasta jajeczna będzie w sam raz. Przygotujemy go z jajek na twardo. Białka pokroić, a żółtka wymieszać z musztardą i miękkim masłem. Dodać posiekaną cebulę i ogórek kiszony, doprawić do smaku.
- Pasta czosnkowa: Ta pasta jest bardzo szybka, przygotowana ze składników bez gotowania i przyjemnie ostra dzięki czosnkowi. Przygotowujemy go mieszając masło, roztopiony ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe.
- Trochę kaloryczna, ale za to świetna w smaku jest roladka do kanapek, którą możemy przygotować z gotowanych ziemniaków, salami, sterylizowanego groszku i ogórków oraz kawałka gotowanego selera i marchewki. Majonez, musztarda dodają smaku.
Czym ozdobić kanapki
Do powyższych smarowideł dopasowujemy prawie każdy smakołyk. Najczęściej dekorujemy je szynką, salami, którą zawijamy w zgrabny kształt. Używamy cienkich plasterków, grube nie będą ładnie wyglądać.
Zwykle dołącza się też jajka na twardo, które krajalnicą (lub nożem) kroimy w plastry. Możemy je lekko posolić i oprószyć mieloną słodką papryką, wtedy wygląda bardzo ładnie. Możemy również dodać kawałek sera, ser wędzony. Nie wybieramy zbyt ostrego i mocnego sera, który wtedy zdominowałby smak nad pastą.
Ostatni składnik dodaje kanapce koloru . Możemy użyć kawałka pietruszki, ogórka, papryki lub pomidora. Dobieramy wszystko pokrojone w plastry lub paski, aby kanapkę można było wygodnie spożywać.