Domowe bułeczki z dżemem i kruszonką – Przekonaj się, jakie są smaczne.
68
Domowe bułeczki z dżemem i kruszonką – proces przygotowania
Ciasteczka drożdżowe z kruszonką można upiec bez długiego oczekiwania na wyrośnięcie ciasta. Wypróbuj popularny przepis.
Składniki
zwykła mąka – 1000 gr
cukier – 150 gr
mleko – 450 ml
drożdże – 80 gr
cukier waniliowy – 1 opakowanie
sól – większa szczypta
jajko – 1 szt
żółtko – 4 szt
masło – 250 gr
omega – 250 gr
wypełnienie – w zależności od potrzeb
okruchy – w razie potrzeby
W misce rozpuścić drożdże w letnim mleku z łyżeczką cukru. Do naczynia miksującego wsypać pozostały cukier, cukier waniliowy, mąkę i sól. Następnie zetrzyj na tarce masło i omegę, dodaj jajka i żółtka, a na koniec dodaj wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto rękami lub w robocie kuchennym, aby było gładkie i nie kleiło się.
Ten rodzaj ciasta nie rośnie, więc zacznij robić ciasta od razu po ich upieczeniu. Jeśli musisz przygotować nadzienie, rozgrzać piekarnik lub wykonać inne czynności, włóż ciasto do lodówki. Z mniejszych kawałków ciasta uformuj placki, napełnij je nadzieniem – może to być dżem, twarożek, mak lub inny – i posyp odrobiną bułki tartej.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz je przez około 10 minut.