Domowe bułeczki z ziołami i czosnkiem – 25 min i gotowe. Przepis na idealną kolację.

Na kolację z przyjaciółmi najczęściej robimy kanapki lub zamawiamy pizzę. A może by tak spróbować zrobić szybkie, pachnące domowe bułeczki i zaskoczyć zaproszonych gości?

Bułeczki o pięknym zapachu i niebanalnym wyglądzie będą na pewno ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kanapek!

Podpowiemy Ci jak w prosty sposób przygotować bułeczki z ziołami i czosnkiem, które są miękkie w konsystencji, aromatyczne i bardzo smaczne.

Składniki na bułeczki

  • mąka pszenna – 400 g
  • cukier – 1 łyżeczka
  • suche drożdże – 1 łyżeczka
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • mleko – 250 ml
  • masło – 50 g
  • olej roślinny – 2 łyżki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • żółtko – 1 szt.
  • suszone zioła – do smaku wg własnych upodobań

Przygotowanie bułeczek

Do przesianej mąki dodajemy drożdże, ciepłe, ale nie gorące mleko, cukier, olej i sól – mieszając wyrabiamy w misce miękkie i puszyste ciasto. Miskę przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

W czasie, gdy nasze ciasto wyrasta, przygotowujemy nadzienie do bułeczek. Przeciśnięty przez praskę czosnek i ulubione zioła dokładnie mieszamy z miękkim masłem.

Z wyrośniętego ciasta robimy wałek i kroimy go na plastry – lekko je rozwałkowujemy i na środek każdego nakładamy nadzienie – czyli czosnkowo-ziołowe masło.

Plastry składamy go na pół i następnie ponownie poprzecznie na pół. Tak złożone ciasto z nadzieniem wkładamy do małych foremek do muffinek – po 2-3 sztuki do każdej. Na koniec ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

Nawet się nie spodziewasz jakie fikuśne, oryginalne, a w dodatku smaczne i pachnące bułeczki wyjmiesz z piekarnika!

Spróbuj choć raz, a na pewno ponownie wrócisz do tego przepisu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!