Jest bardzo smaczne i nie tak trudne do wykonania!
Mąkę na ciasto i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj z solą. Rozpuść w rondlu masło (uważaj, by go nie przypalić), dolej wodę i mleko. Doprowadź do wrzenia i dodaj sypkie produkty.
Nieprzerwanie mieszaj ciasto, aż zbije się w kulę i zacznie „odchodzić” od ścianek rondla. Wtedy odstaw je do ostygnięcia. Dodawaj po kolei jajka, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tortownicę wyłóż pergaminem lub wysmaruj tłuszczem. Wyłóż do niej połowę ciasta i wyrównaj. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 20 minut. Wyjmij i identycznie postąp z drugą połową ciasta.
Ugotuj budyń: wlej do garnka mleko, dodaj jajka, mąkę i cukier i podgrzewaj, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i nadal mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw go do ostygnięcia.
Utrzyj mikserem 180 g masła na puch, a następnie dodawaj po łyżce chłodnego budyniu, cały czas miksując.

Posyp ciasto cukrem pudrem. To ciasto najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce przed podaniem.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.