Pyszne ciasto lepsze niż karpatka: smakuje jak z cukierni – przepis tani i szybki!

To ciasto bardzo przypomina słynną karpatkę – dwa blaty ciasta parzonego przełożone dużą ilością budyniowego kremu.

Jest bardzo smaczne i nie tak trudne do wykonania!

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • mąka pszenna – 150 g
  • mleko – 100 ml
  • woda – 100 ml
  • jajka – 4 szt.
  • masło – 80 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • sól – pół łyżeczki

Krem budyniowy:

  • mleko – 0,5 l
  • masło -180 g
  • cukier – 150 g
  • mąka pszenna – 100 g
  • jajka – 2 szt.

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE

Mąkę na ciasto i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj z solą. Rozpuść w rondlu masło (uważaj, by go nie przypalić), dolej wodę i mleko. Doprowadź do wrzenia i dodaj sypkie produkty.

Nieprzerwanie mieszaj ciasto, aż zbije się w kulę i zacznie „odchodzić” od ścianek rondla. Wtedy odstaw je do ostygnięcia. Dodawaj po kolei jajka, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tortownicę wyłóż pergaminem lub wysmaruj tłuszczem. Wyłóż do niej połowę ciasta i wyrównaj. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 20 minut. Wyjmij i identycznie postąp z drugą połową ciasta.

Ugotuj budyń: wlej do garnka mleko, dodaj jajka, mąkę i cukier i podgrzewaj, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i nadal mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw go do ostygnięcia.

Utrzyj mikserem 180 g masła na puch, a następnie dodawaj po łyżce chłodnego budyniu, cały czas miksując.

Umieść jeden blat ciasta w tortownicy i równomiernie rozprowadź po nim krem. Nałóż drugi blat.

Posyp ciasto cukrem pudrem. To ciasto najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!