Pyszne ciasto lepsze niż karpatka: smakuje jak z cukierni – przepis tani i szybki!
61
To ciasto bardzo przypomina słynną karpatkę – dwa blaty ciasta parzonego przełożone dużą ilością budyniowego kremu.
Jest bardzo smaczne i nie tak trudne do wykonania!
SKŁADNIKI
Ciasto:
mąka pszenna – 150 g
mleko – 100 ml
woda – 100 ml
jajka – 4 szt.
masło – 80 g
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
sól – pół łyżeczki
Krem budyniowy:
mleko – 0,5 l
masło -180 g
cukier – 150 g
mąka pszenna – 100 g
jajka – 2 szt.
Ponadto:
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Mąkę na ciasto i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj z solą. Rozpuść w rondlu masło (uważaj, by go nie przypalić), dolej wodę i mleko. Doprowadź do wrzenia i dodaj sypkie produkty.
Nieprzerwanie mieszaj ciasto, aż zbije się w kulę i zacznie „odchodzić” od ścianek rondla. Wtedy odstaw je do ostygnięcia. Dodawaj po kolei jajka, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortownicę wyłóż pergaminem lub wysmaruj tłuszczem. Wyłóż do niej połowę ciasta i wyrównaj. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 20 minut. Wyjmij i identycznie postąp z drugą połową ciasta.
Ugotuj budyń: wlej do garnka mleko, dodaj jajka, mąkę i cukier i podgrzewaj, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i nadal mieszaj, aż budyń zgęstnieje. Odstaw go do ostygnięcia.
Utrzyj mikserem 180 g masła na puch, a następnie dodawaj po łyżce chłodnego budyniu, cały czas miksując.
Umieść jeden blat ciasta w tortownicy i równomiernie rozprowadź po nim krem. Nałóż drugi blat.
Posyp ciasto cukrem pudrem. To ciasto najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce przed podaniem.