Delikatny deser mleczny o smaku kawy – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz.

Kremowe desery mleczne zawsze były moją słabością.

To właśnie ich szukałam w menu kawiarni i restauracji, do których przychodziłam na kawę. Nigdy nie przyszło mi do głowy, że moje ulubione desery można zrobić w domu. Na przykład delikatny mleczny deser o smaku kawy można przygotować samemu w krótkim czasie.

Ten deser poznałam wiele lat temu na wakacjach. Raz spróbowałam, przez całe wakacje wracałam po nie codziennie. Po powrocie do domu znalazłam jego przepis w Internecie. Smak domowych przysmaków okazał się nie gorszy, a nawet lepszy od zakupionego. A jeśli i Ty uwielbiasz takie delikatne desery, zdecydowanie powinnaś je przygotować.

Delikatny deser mleczny: jak przygotować

Ten deser jest dobry, ponieważ jest przygotowywany z minimum produktów w bardzo krótkim czasie. Ponadto jego skład może być różny. Na przykład czasami zastępuję kawę w tym deserze jagodami, co całkowicie zmienia jego smak. Możesz kierować się własnymi preferencjami.

Jak zrobić deser śmietankowy z mleka

Składniki

  • 0,5 l mleka
  • 200 g cukru
  • 3 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 150 ml wody

Przygotowanie

Do przygotowania deseru potrzebny będzie rondel o grubych ściankach. Wlej mleko do garnka, dodaj 100 g cukru i postaw na ogniu.

W tym czasie wymieszaj w osobnej misce 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i 2 łyżki gorącej wody. Dokładnie wymieszaj mieszankę kawy i wlej ją do mleka.

Następnie rozpuść skrobię w 50 ml zimnej wody. Dodaj tę mieszankę do mleka i dobrze wymieszaj. Zagotuj mleko do zgęstnienia, ciągle mieszając trzepaczką.

Przed wlaniem deseru do półmisków na dno każdej foremki można położyć ciasteczka. Po schłodzeniu deseru w środku pojawi się delikatne ciasto. Jeśli zmienisz kawowy smak deseru na jagodowy lub owocowy, możesz położyć kawałki owoców na dnie. Następnie napełnij każdą miskę deserem. Wyślij deser do ostygnięcia przez 1 godzinę.

W tym czasie przygotuj nadzienie kawowe. Wymieszaj 2 łyżki. l. kawa rozpuszczalna, cukier i gorąca woda. Za pomocą miksera ubij masę na miękką piankę.

Umieść piankę kawową na schłodzonym deserze i podawaj. Smacznego!

Tak delikatny mleczny deser można jeść w dni powszednie lub podawać przy świątecznym stole. A jeśli lubisz takie proste desery, koniecznie zwróć uwagę na uproszczoną recepturę tiramisu.

error: Treść zabezpieczona !!