Delikatne i miękkie ciasto na pierogi doprowadza mojego męża do szaleństwa. Pyszny smak, nie do opisania.

Oferuje Wam dziś wszechstronny przepis na ciasto , które z pewnością powinno trafić do listy Waszych najlepszych przepisów.

Ciasto jest nie tylko niezwykle proste w przygotowaniu ale także smaczne! Pierogi z nim są wręcz nadzwyczajne. Z tego ciasta możesz również zrobić wspaniałe pyzy, pasty, ravioli itp.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 1.5 szklanki. wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj przesianą mąkę z solą. Zrób wgłębienie na wzgórzu i wlej olej słonecznikowy.

Wlej wrzątek do mąki i mieszaj mieszaninę do uzyskania jednorodnej konsystencji. Pozwól się ochłodzić ciastu, odstaw je na około 5 minut. W osobnej misce delikatnie roztrzep jajko, aby białko i żółtko się wymieszały, wlej mieszaninę do ciasta i ugnieć.

Pozostaw ciasto w misce na 30 minut, nie zapomnij przykryć go ręcznikiem. W tym czasie możesz przygotować nadzienie do swojego przyszłego produktu kulinarnego.


error: Treść zabezpieczona !!