Teraz nie wyobrażam sobie mojego barszczu bez nich. Delikatne, czosnkowe bułeczki idealne do barszczu w zaledwie 20 minut!
135
Co może być lepszego niż pyszny barszcz? Barszcz z najlepszymi bułeczkami czosnkowymi!
Jest to doskonały substytut pieczywa i są one przygotowywane w bardzo prosty sposób. Dzięki nim możesz urozmaicić np. smak barszczu. Na ich przygotowanie poświęcisz zaledwie 20 minut, dlaczego więc nie spróbować?! Do dzieła!
SKŁADNIKI CIASTA
1 szklanka ciepłej wody (50-60 stopni)
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta soli
1 opakowanie suchych drożdży
3 szklanki mąki
SKŁADNIKI DO NADZIENIA
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
3 ząbki czosnku
50 ml zimnej wody
0,5 pęczka koperku
PRZYGOTOWANIE
Przesiej mąkę. Wymieszaj w misce z wodą, olejem, cukrem, solą, drożdżami i zagnieć ciasto. Ciasto powinno mieć elastyczną, gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej mąki bądź wody.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Uformuj z ciasta kulki o niewielkich rozmiarach. Umieścić je na blaszce w odległości około 1 cm od siebie. Połóż blachę w ciepłym miejscu dosłownie na 5 minut.
W międzyczasie przygotuj sos: W blenderze wymieszaj czosnek z solą, wodą i olejem roślinnym. W razie potrzeby dodaj do mieszaniny koper lub inne zioła.
Bułeczki włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.Gotowe bułeczki natychmiast polej sosem czosnkowy. Smacznego!