Idealnie chrupiące, puszyste i delikatne bułeczki lepsze niż sklepowe: Najlepszy przepis dla początkujących.

Prosty przepis na pyszne bułeczki.

Składniki:

  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 30 g masła,
  • około 600 g mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka drożdży instant

Do udekorowania:

  • 1 łyżka mąki,
  • 30 g masła

Sposób przygotowania:

W misce należy wymieszać ciepłą wodę, ciepłe mleko, cukier, sól oraz drożdże. Do tych składników należy stopniowo dodawać mąkę i trzeba zacząć wyrabiać ciasto.

Następnie należy wziąć  większą miskę, posmarować ją  masłem i włożyć do niej ciasto. Teraz trzeba je przykryć folią i poczekać aż ciasto wyrośnie.

Gdy ciasto wyrośnie należy podzielić je na dwie połówki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Teraz trzeba uformować z tych kawałków bułeczki. Następnie należy blachę wyłożyć papierem, potem ułożyć na niej bułeczki i przykryć je folią, a następnie pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Bułeczki należy posypać mąką, naciąć je od góry i włożyć tam kawałek masła.

Gotowe bułeczki należy wstawić do piekarnika i piec je przez 25- 30 minut w 190 stopniach. I gotowe. Smacznego!


error: Treść zabezpieczona !!