Idealnie chrupiące, puszyste i delikatne bułeczki lepsze niż sklepowe: Najlepszy przepis dla początkujących.
85
Prosty przepis na pyszne bułeczki.
Składniki:
200 ml ciepłego mleka,
30 g masła,
około 600 g mąki,
1 łyżeczka soli,
200 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka drożdży instant
Do udekorowania:
1 łyżka mąki,
30 g masła
Sposób przygotowania:
W misce należy wymieszać ciepłą wodę, ciepłe mleko, cukier, sól oraz drożdże. Do tych składników należy stopniowo dodawać mąkę i trzeba zacząć wyrabiać ciasto.
Następnie należy wziąć większą miskę, posmarować ją masłem i włożyć do niej ciasto. Teraz trzeba je przykryć folią i poczekać aż ciasto wyrośnie.
Gdy ciasto wyrośnie należy podzielić je na dwie połówki, a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Teraz trzeba uformować z tych kawałków bułeczki. Następnie należy blachę wyłożyć papierem, potem ułożyć na niej bułeczki i przykryć je folią, a następnie pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Bułeczki należy posypać mąką, naciąć je od góry i włożyć tam kawałek masła.
Gotowe bułeczki należy wstawić do piekarnika i piec je przez 25- 30 minut w 190 stopniach. I gotowe. Smacznego!